S kapkou lemongrass, guave, kaštanů, horského vánku a vitamínu C

V potravinách a nápojích se na nás hrne nový hit.Tím hitem je super neodolatelná kapka nové příchutě, která podtrhne, zpříjemní a o 100 % vylepší chuť našeho oblíbeného jídla nebo nápoje. Je nám dokázáno, že svoji minerálku vlastně vůbec neznáme, protože nyní obsahuje další ingredienci, která naše chuťové pohárky pomazlí  natolik, že už je obyčejnou jednopříchuťovou vodu nepřinutíme snést. Zvykáme si proto na nové kombinace jako jahoda s ibiškem, limetka s mátou, pomeranč s mangem a našli bychom jistě i další. Pokud ale sebereme odvahu a přečteme si na etiketě složení, zjistíme, že sotva obsahuje základní surovinu – například jahodová šťáva je sotva jen z jahod a o ibišku si myslím, že o něm šťáva nikdy neslyšela. 😀


Nechci teď strčit všechny nápoje s kapkou něčeho do jednoho pytle s cedulkou “špatný”, ale některé příchutě mi přijdou spíše pachutěmi (ale to je individuální).

Blíží se zima, a tak ta naše kapka má stále častěji název vitamín C. Možná to snad ani nemusím říkat, ale jen tak pro pořádek: Vitamíny jsou kvalitnější přírodní než syntetické a ještě lépe, když potraviny dozrají na sluníčku a ne v kontejneru na nějakém trajektu z daleka. Z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky. Vařením se ničí až 60% vitamínu C, sušením až 50%, šetrnější je dušení v páře. Velké ztráty způsobuje tepelná konzervace. Nejšetrnější k vitamínu C je mražení.

Jednou jsem byla jako malá ve firmě na výrobu minerálek a limonád a každý, kdo tam byl, dostal na konci láhev přímo z výrobní linky. Nikdy nezapomenu, jak to bylo hnusný, protože všechno bylo teplý. Nevím a nepodařilo se mně zjistit, jestli to takhle vyrábí standardně všude, ale pokud ano, tak se deklarované množství vitamínu C snížilo, a to láhev sotva vyjela z pásu.

Výrobci by měli spíše pokračovat v produkci BEZ umělých aromat, barviv a konzervantů a s kvalitními ingrediencemi a ani by neškodilo, kdyby ty ingredience pocházely, pokud by to bylo možné, od nás. Je jasné, že nemáme dostatek tropického ovoce, ale jablek, mléka a masa snad ano.

Zdroje:http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_C (v čem je vitamín C)

Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

1 komentář u „S kapkou lemongrass, guave, kaštanů, horského vánku a vitamínu C

  1. Tak záleží jak dlouho to bylo zahřívané na tu vyšší teplotu. Pokud se to vaří po delší dobu tak je to špatný. Jinak syntetické vitaminy jsou stejně dobré, jako ty přírodní…rozdíl je však v tom, že v tom přírodním materiálu jsou často v lepší “lékové formě” a tak se třeba lépe vstřebávají, navíc v tom přírodním materiálu nejsou samy, ale je tam řada jiných látek a jiných vitaminů, a ta směs těch látek často působí lépe než její jednotlivé izolované složky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..